ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΑΓΑΘΩΝ

FTL, LTL και Groupage. Γνωρίζοντας κάποιους βασικούς όρους μεταφορών

FTL, LTL και Groupage. Γνωρίζοντας κάποιους βασικούς όρους μεταφορών

Εισαγωγή

Η εξειδικευμένη γλώσσα που χρησιμοποιείται από εταιρείες μεταφορών μπορεί να ακούγεται κρυπτική σε έναν απλό άνθρωπο. Μια κλασική κατηγοριοποίηση των μεταφορών εμπορευμάτων είναι να τις αποκαλούμε FTL ή LTL. Τι σημαίνουν όμως αυτά τα αρκτικόλεξα; Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά αυτών των τύπων μεταφορών αγαθών και ποια τα δυνατά τους σημεία; Και πάνω από όλα, τι τα διαφοροποιεί από μια μεταφορά Groupage;
FTL, LTL και Groupage. Γνωρίζοντας κάποιους βασικούς όρους μεταφορών

FTL (Full Truck Load)

Ο όρος ορίζει ένα πλήρες φορτίο, δηλαδή μια μεταφορά που καθιστά διαθέσιμο ολόκληρο το δυνατό μεταφορικό χώρο του οχήματος στον πελάτη. Αυτή η λύση είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για τη μεταφορά ογκωδών εμπορευμάτων που ταξιδεύουν σε μεγάλες ποσότητες. Είναι επομένως συμφέρουσα καθώς η τιμή κατανέμεται σε μεγαλύτερη ποσότητα αγαθών και είναι επίσης ιδιαίτερα γρήγορη στην παράδοση αφού η διαδρομή κατευθύνεται απ’ ευθείας από τον χώρο παραλαβής στον προορισμό που υποδεικνύει ο πελάτης. Η μόνη παράμετρος που μπορεί να επηρεάσει την αναλογία ποσότητας/τιμής μιας μεταφοράς FTL είναι η χωρητικότητα φόρτωσης του οχήματος. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν όρια που ρυθμίζουν το μέγιστο βάρος που μπορεί να φορτωθεί στο όχημα και που μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα στην οποία μεταβαίνουν τα προϊόντα σας. Επικοινωνήστε μαζί μας για λεπτομέρειες.

LTL (Less than Truck Load)

Αυτός ο όρος χρησιμοποιείται για τη μεταφορά σημαντικής ποσότητας εμπορευμάτων που καταλαμβάνουν όμως ένα μέρος της συνολικής χωρητικότητας του φορτηγού. Ο υπόλοιπος χώρος θα «γεμίσει» με τα αγαθά άλλων πελατών που στη συνέχεια θα μοιράζονται το ίδιο όχημα για τη βελτιστοποίηση του κόστους μεταφοράς. Επομένως, η λογική είναι να δημιουργηθεί ένα πλήρες φορτίο FTL που αποτελείται όμως από πολλές αποστολές LTL – η κάθε μία ανήκουσα σε διαφορετικό πελάτη. Η κύρια διαφορά είναι οι μεγαλύτεροι χρόνοι παράδοσης, καθώς θα χρειαστεί χρόνος για την εύρεση ταιριαστών φορτίων και δεδομένου ότι η μεταφορά θα υπόκειται σε πολλαπλά σημεία φόρτωσης και παράδοσης. Τέλος, και ως συνέπεια της ίδιας της φύσης της, η τιμολόγηση είναι μεταβλητή καθώς θα εξαρτηθεί από το βάρος/όγκο κάθε μεμονωμένης αποστολής αγαθών και τον συνδυασμό των διαφόρων LTL που ομαδοποιούνται.

Groupage (Ομαδοποίηση)

αυτός ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια μέθοδο αποστολής που ομαδοποιεί και ενοποιεί μικρές αποστολές αγαθών από διαφορετικούς αποστολείς σε ένα μόνο φορτίο. Ο όρος συχνά χρησιμοποιείται ως συνώνυμο του LTL από κάποιες μεταφορικές αφού στην βάση τους περιγράφουν το ίδιο πράγμα. Οι αποστολές ομαδοποίησης είναι συνήθως μικρότερες σε ποσότητα από ένα LTL και ζυγίζουν κατά μέσο όρο όχι περισσότερο από 2500 κιλά. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, τα εμπορεύματα υπόκεινται σε φόρτωση και εκφόρτωση σε σημεία ενοποίησης που ευθυγραμμίζονται προς τον τελικό προορισμό, ενώ είναι πάντα δυνατό να εντοπιστεί η ακριβής θέση του κάθε υπο-φορτίου μέσω ειδικής υπηρεσίας παρακολούθησης. Αυτή ακριβώς η στρατηγική «βήμα προς βήμα» επιτρέπει στον πελάτη να αποκτήσει ανταγωνιστική και ιδιαίτερα βολική τιμολόγηση. Από την άλλη πλευρά, ακριβώς λόγω των μεταφορών από τον έναν κόμβο στον άλλο και ανάλογα με τον αριθμό βημάτων αποθήκευσης που απαιτούνται για την αποστολή, οι χρόνοι παράδοσης μπορεί να είναι ελαφρώς μεγαλύτεροι από εκείνους για τις απευθείας παραδόσεις.

Ελπίζουμε, με γνώμονα τις πληροφορίες αυτές, να σας είναι πια ευκολότερο να κάνετε μια τεκμηριωμένη επιλογή και να κατανοήσετε πότε θα αποφασίσετε για μεταφορά FTL, LTL ή Groupage. Ωστόσο, υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις που ίσως δεν είναι σαφώς διαχωρίσιμες με μια ακριβή διαχωριστική γραμμή. Η Panolympic δραστηριοποιείται στον κλάδο των μεταφορών για περισσότερα από 38 χρόνια και οι ειδικοί μας είναι πάντα σε ετοιμότητα για να προσφέρουν τη μέγιστη υποστήριξη και να βοηθήσουν τους πελάτες να επιλέξουν την πιο κατάλληλη και βολική λύση σε σχέση με τον όγκο των εμπορευμάτων, το χρονικό πλαίσιο και την απόσταση που θα διανύσουν. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για μια δωρεάν προσφορά.